BORN IN PLASTIC SOUP

Wat voor muziek maak je als je bent geboren in plastic soep?

INGREDIËNTEN:

Jurgen van den Hout 18%, plastics 35%, recycled materiaal 33%, synths 7%, editing software 3%, live opnamen 0.5%, lucht 0.5%, toeval 3%.
waarschuwing: de muziek kan sporen van noten bevatten.

Jurgen en knopjes

BORN IN PLASTIC SOUP is een onderzoek naar de tijd waarin we leven door middel van muzikale expressie. Het is het resultaat van 15 jaar lesgeven over de geschiedenis van de Westerse muziek. Een bijproduct van die voorgeschiedenis is deze site waar ik informatie zal geven over de ontstaansgeschiedenis van de werken. Want, niets is zo frustrerend voor een docent muziekgeschiedenis als een maker die zelf nooit iets over (de totstandkoming van) zijn werk heeft gezegd.

BORN IN PLASTIC SOUP is een proces. Vanaf de geboorte met Magnetic Resonance Imaging Scanner, zal het een pad volgen via de Missa Plastica, naar het eind van een zoektocht naar een muzikale taal bij Leaving the Cave. Een pad dat hier en daar onderbroken zal worden met een kort uitstapje, om daarna weer terug te keren.

Voorgeschiedenis

Hoe kom je op het punt uit dat je muziek aan het maken bent? Hierbij een korte voorgeschiedenis:

2011


Langzaam begint het besef te komen: nog even en dan ben ik 35 jaar en ik heb nog nul werken gecomponeerd. Mozart werd überhaupt maar 35. Dus het wordt tijd om in actie te komen. Maar hoe doe je dat, waar begin je? Wat valt er toe te voegen aan het vreselijk rijke muzikale verleden waarvan ik zelfs nog alleen maar een minuscuul topje heb beluisterd.
Het is het begin van veel sessies. Zittend op de bank en starend in de verte.

2016

Vrijdag 26 februari 2016, 16:21

Eindelijk tijd voor actie! Ik ga daadwerkelijk beginnen met componeren. Alles ligt klaar: pen, papier, computer en de muziek van Haydn en Beethoven. Ik begin met het luisteren naar de Appassionata.
Na een uur wikken en wegen heb ik mijn eerste muzikale reeks: a – b – cis – dis – e – g. Een giant leap in mijn componeerproces.

2020

De kiem uit 2016 is in drie dagen tijd gemaakt, verzorgd en gezaaid. Na vier jaar in de grond en een sporadisch bezoek om het een beetje water te geven is het tijd om de vruchten te plukken.

1 mei 2020: de eerste muziek van BORN IN PLASTIC SOUP wordt in een mandje aan de straat gezet: te koop: verse muziek voor 3 euro.